2010 "Amulet of the dream" (fotos)
Installatie “Amulet of the dream” in Beeldentuin en Galerie Land en Beeld

De installatie “Amulet of the dream” heb ik exclusief gemaakt voor de expositie in “Beeldentuin en Galerie Land en Beeld” in Asperen. Zoals bij al mijn voorgaande exposities wordt ook hier de ruimte - in dit geval de tuin - een integraal onderdeel van mijn werk. Ik zoek naar harmonie, naar interactie van natuur en cultuur.

Mijn verwondering voor het aanpassingsvermogen van de natuur en van de mens heeft me vaak beziggehouden. Mijn nieuwe installatie is geïnspireerd door mijn interesse in de geavanceerde stealthtechnieken van vliegtuigen zoals die zijn afgeleid van de Turkse uil.

Het ontwerpproces van mijn beeld start op het moment dat ik de ruimte c.q. de omgeving verken waar ik straks mijn installatie zal plaatsen of opbouwen.
Ik wil mijn beeld integreren in de omgeving en tegelijk vervreemding teweeg brengen, vragen oproepen, mensen tot nadenken stemmen.

De vorm bereid ik voor met talloze schetsen in mijn schetsboek, die ik later uitteken op de computer. Daarna werk ik een aantal daarvan uit op grote vellen papier. Deze tekeningen resulteren in een vervreemding van het oorspronkelijke model.

De ruimtelijke uitwerking vindt plaats in mijn atelier. Ik koop mijn materialen meestal in de bouwmarkt. Mijn voorkeur voor het experimenteren met deze materialen dateert van mijn opleiding bij de Rietveld Academie (1998-2002).
Ik maak voor dit werk gebruik van kunststof elektra buizen, cable ties, zwarte tape en een zwarte coating.
Mijn concentratie gaat vooral uit naar het constructieve van de vorm, waarbij de open ruimten wel degelijk een functie vervullen: Het onzichtbare….

Al bezig zijnde met de uitwerking van mijn beeld verlies ik me in het materiaal en componeer enkel nog een symbolische vorm van een vleugel, waardoor mijn werk een zekere dubbelzinnigheid heeft gekregen. Wanneer mijn werk een beroep doet op de verbeelding van de toeschouwer vind ik mijn werk geslaagd.
 
2005 "1 meter 81" (fotos)

Frank Konincks

Frank bereidt zijn installaties voor in zijn atelier in Rotterdam. Tijdens het opbouwen van een expositie laat hij zich inspireren door de ruimte. De titel van zijn expositie "1 meter 81" duidt op een momentopname van groei. Want (zo zegt hij) mijn installatie groeit in de ruimte.

De installaties van Frank staan in de ruimte, zijn vastgemaakt aan de muur, of komen daar weer gedeeltelijk van los. Vaak zijn in zijn werk de verschillende sculpturen met elkaar verbonden. Hij werkt met diverse materialen zoals; multiplex, schildersdoek, schuimplastic, tape, plamuur en verf.
De essentie van zijn werk is confrontatie/integratie.
Confrontatie ziet hij als een positieve ontmoeting tussen twee uitersten (zoals; emotie en ratio, binnenwereld en buitenwereld, zijn en niet-zijn, man en vrouw), die uiteindelijk moeten resulteren in een harmonisch samengaan: integratie.
"Want... alles is met alles verbonden. Eenieder heeft zijn unieke voorervaringen."
Frank wil met zijn werk de beschouwer uitnodigen en uitdagen om de confrontatie aan te gaan, de ultieme ontmoeting te onderzoeken en het proces niet te schuwen.

Frank Konincks (Rotterdam) studeerde in 2002 af aan de Gerrit Rietveld Academie te Amsterdam. Werken van hem waren eerder te zien in Haarlem, IJmuiden, Rotterdam en Geleen.

 
2002 "eindexamen Gerrit Rietveldacademie"
Frank Konincks.com | frank_konincks@hotmail.com | website realisatie: Vincent Feitz